Voiko samaa 3D-mallia hyödyntää monissa eri käyttötarkoituksissa? Mitä 3D-mallissa tulisi huomioida?
3D-mallien käytössä oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Teknologian kehittyminen luo koko ajan uusia mahdollisuuksia niiden käyttöön, mutta käyttötarkoitukset voivat kuitenkin vaatia 3D-mallilta erilaisia ominaisuuksia, jotka tulisi huomioida aina käyttökohteen mukaan. Tällaisia asioita on muun muassa 3D-mallin keveys ja sen yksityiskohtaisuus. Riippuen siis siitä, millä tavalla 3D-mallia halutaan hyödyntää, voidaan jo tehtyyn malliin tehdä esimerkiksi lisää yksityiskohtia, yksinkertaistaa mallia ja tehdä mallissa kompromisseja, jotta siitä saataisiin keveämpi. Mikäli 3D-mallia, jossa on kaikki ruuvit, saumat ja liitoskohdat mallinnettu realistisesti, halutaan käyttää esimerkiksi lisätyssä todellisuudessa, on erityisen tärkeää huomioida yksityiskohtien tuoma niin sanottu paino 3D-malliin. Mitä painavampi malli on, sitä hitaampaa sen käyttö on vaikka nettisivulla. Tämä hitaus vaikuttaakin suoraan asiakkaan käyttökokemukseen, jonka hän sivulla saa, vaikka ei mallia käyttäisikään ja tutustuisi vaan muuhun sisältöön.
3D-mallia voidaankin keventää tekemällä kompromisseja ja vähentämällä tiettyjä yksityiskohtia, jotka eivät ole myynnin tai tuotteen niin sanotun tilaan sovittamiseen ja näin tuotteeseen tutustumisen kannalta relevantteja asiakkaalle. Tällaisia yksityiskohtia voi olla, vaikka tuotteessa olevat ruuvit, pultit tai tyynyn jokainen sauma. 3D-mallista voidaan siis tehdä sopiva juuri lisätyn todellisuuden käyttämiseen keventämällä mallin painoa. Yksityiskohtien karsiminen ei kuitenkaan ole tarkoituksen mukaista, jos 3D-mallia halutaan hyödyntää esimerkiksi tuotekehitysprosessissa tai sijoittajalle halutaan näyttää tuote aivan sellaisena kuin se olisi fyysisenä tuotteenakin. Onkin siis erityisen tärkeää pohtia, missä 3D-mallia halutaan käyttää ja tuottaa malli heti sopivaksi haluttuun käyttötarkoitukseen. 3D-mallit ovat kuitenkin aina muokattavissa ja niistä voidaan jalostaa uusia malleja myös uusia käyttökohteita varten ja näin hyödyntää jo olemassa olevaa mallia sekä säästää kustannuksissa ja ajassa.
Minkälainen 3D-malli sitten tulisi luoda eri käyttökohteisiin?
3D-mallia halutaan pyöritellä 360 astetta ja se ei ole kuluttajakäytössä
3D-malli voi olla hyvinkin yksityiskohtainen ja vastata täysin fyysistä tuotetta. Tätä 3D-mallia voidaan hyödyntää esimerkiksi tuotekehityksessä
3D-mallia halutaan pyöritellä 360 astetta ja se on kuluttajakäytössä
3D-mallista tulisi karsia yksityiskohtia, jotta sen käyttäminen kuluttajien omilla laitteilla on tarpeeksi nopeaa ja 3D-mallin lisääminen sivulle ei vaikuta sivun toimivuuteen negatiivisesti. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi verkkokaupassa, jossa 3D-malli lisää asiakkaan mahdollisuuksia tutustua tuotteeseen
3D-mallia halutaan käyttää lisätyssä todellisuudessa ja se on kuluttajakäytössä
3D-mallista tulisi karsia kaikki ne yksityiskohdat, jotka ovat epärelevantteja tuotteen tilaan hahmottamisen kannalta. Näin asiakas saa nopean sekä toimivan käyttökokemuksen ja pystyy hahmottamaan tuotetta omassa tilassaan.
Käyttökokemukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota silloin, kun 3D-malli on jollain tavalla kuluttajien käytössä, sillä sen tulisi tuoda kuluttajalle tai asiakkaalle lisäarvoa. Käyttökokemukseen voi 3D-mallin hyödyntämistavasta riippuen vaikuttaa niin asiakkaan internetyhteys ja laite sekä ihmisen oma kärsivällisyys. Kannattaakin lähteä sillä periaatteella liikkeelle, että näiden kolmen muuttujan huonoinkin yhdistelmä pystyy hyödyntämään niin 3D-mallia kuin käyttökohteitakin.
3D-mallin keveys ja painavuus vaikuttaa moneen asiaan. 3D-mallit, kuten kaikki muukin sisältö nettisivuilla tai verkkokaupassa, vaikuttaa suoraan sivusi nopeuteen. Mitä nopeampi sivu, sitä parempi asiakaskokemus ja näkyvyys Googlessa. Sivun nopeuteen kannattaakin siis kiinnittää huomiota ja sitä ei kannata hidastaa ylisuurella tai raskaalla 3D-mallilla. Niinpä mallin keveyteen kannattaakin kiinnittää huomiota myös sivuilla käytettynä. 3D-mallista tehdyt tuote- tai fiiliskuvat kannattaa myös optimoida nettisivulle sopivaksi, sillä suuret kuvat ovat varmaankin yksi yleisemmistä syistä hitaisiin nettisivuihin tai verkkokauppaan.